Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. március 31., csütörtök

Őrség - Hétrétország fesztivál

Egy tavaly nyári élményünket szeretném megosztani veletek. Mi minden percét élveztük!
Hétrétország tulajdonképpen nem más, mint a szerek és a porták fesztiválja. S hogy mit is jelent ez? 23 őrvidéki település 55 házigazdája úgy döntött, hogy kinyitja kapuit az Őrségbe látogató vendégek számára. Az egy hét kevés volt, hogy mind az 55 gazdához ellátogassunk, de nem csüggedtünk, mert így lesz miért visszatérni jövőre is;) Az egy hét alatt nagyon sok élményben volt részünk, az őrségi emberek nagyon kedvesek, jó vendéglátók és finom őrségi ételeket főznek pl. őrségi hajdinás gombalevest (Isteni finom!) A nyitott porták fesztiválja keretében kipróbálhattuk a szekéren való utazást erdei utakon:
a bátrabbak lovagolhattak is:
megnézhettük, hogy a 84 éves Aranka néni és családja, hogyan készíti el az igazi őrségi tökmagolajat (aminek igen borsos ára van 1 liter 3400,-Ft, viszont nem a legideálisabb munkakörülmények között készül)
1-2 tekerés erejéig kipróbálhattuk a rokkát és a szövőszéket
Eszti néninél (aki az Őrség mesemondója és Nagyrákos község polgármestere) megismerhettük a gombaszárítás titkait, és még az esti fejést is végig nézhettük, de szigorúan csak az istálló ajtajából. Aztán mindenki kapott egy kis kóstolót a frissen fejt tehéntejből

Szalafőn megnézhettük az erdélyi Nusi néni gyönyörű, kézzel festett kalotaszegi mintás bútorait, sőt Nusi nénit sikerült a pajtában munkaközben elkapnunk
Útközben nagyon sok kedves állatot is megsimogattunk: Gyönyörű növényeket láttunk: Volt, hogy a nap végét csángó táncházzal és népdal tanulással zártuk: Amikor már kellőképpen elfáradtunk a festői szépségű Vadása-tóban és Borostyán-tóban áztattuk megfáradt lábainkat: Ha tehetitek keressétek fel az Őrséget, ősszel tökfesztivállal várják a látogatókat;)

11 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az Őrséget! Köszönöm a beszámolót!
    A tökmagolajról még annyit: mi rendszeresen innen vásárolunk, mert összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a boltban árusított. A tökmagolajnak egyébként nagyon sok gyógyhatása van. Férfiaknak különösen ajánlott a fogyasztása.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk pedig teljesen kimaradt eddig az Őrség, sajnos:( Pedig mennyit szépet hallottam róla, mint most tőled is Szecsi! Köszönöm! Elteszem ezt is a tarsolyba:)

    VálaszTörlés
  3. Merci, nyáron menjetek el! Igazi feltöltődés :)

    VálaszTörlés
  4. Az Őrség nekünk is szívünk csücske. Veleméren tudok ajánlani egy jó kis szállást, mi onnan jártuk be a tökfesztivált néhány éve:)

    VálaszTörlés
  5. Évek óta készülünk felfedezni az Őrséget... talán az idén?
    Jó lesz nagyon ez oldal, egy-egy ilyen beszámolóval semmilyen reklám, vagy tematikus "szállásajánló", de még a telpülések weboldalai sem érnek fel...

    VálaszTörlés
  6. Közel élek az Őrséghez és gyakran járunk ott.Szinte egész évben, de különösen a nyári időszakban remek kulturális programokat lehet találni. Na és az Őrségi vásár Őriszentpéteren se rossz kikapcsolódás.
    Élményeidről nagyon jó és szép fotókat tettél fel.

    VálaszTörlés
  7. Címkét helyesbíteném, ez a rész már Nyugat Dunántúl, Vas megyéhez tartozik.

    VálaszTörlés
  8. Mikor az Őrségben jártunk, mi is Veleméren aludtunk. Gyönyörű környék! Kedves, közvetlen házigazdák az ott élők.

    VálaszTörlés
  9. Egy hasznos link: http://orseginaplo.wordpress.com/

    VálaszTörlés
  10. Ma ezt a kedves üzenetet kaptam:

    "Sajnos nem tudom a kommentemet elküldeni, de szerettem volna hozzászólni!
    Mi három évvel ezelőtt töltöttünk ott a férjemmel egy hosszúhétvégét, amit pont a fesztivál idejére szerveztünk le! Akkor voltam várandós a nagyobbik fiammal, így egy ilyen laza, bandukolós, nézegetős-beszélgetős program épp testhezálló volt.Őrség egy más világ, mintha visszautaznál az időben. Az emberek nyitottak, kedvesek és ráérnek veled beszélgetni! Nem rí le róluk, hogy ők is pénzből élnek, pedig mi másból... - őszinték és természetesek!
    Annyira jól éreztük magunkat, hogy 3 hét múlva újra visszamentünk, még egy kicsit szippantani a jóból!
    ...a tökmagolajat mi is onnan szerezzük be azóta is...

    Üdv: Mártus"

    VálaszTörlés