Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. április 5., kedd

Tenkes-hegy / Csodabogyó tanösvény

Gyere el egy kis kirándulásra hazánk legnaposabb, "legmediterránabb" területére! A Tenkes-hegy déli lejtőjén nemrégiben kialakított Csodabogyó tanösvény igazán nem hosszú, mintegy 2,5 km. A tetőre felérve gyönyörű panoráma tárul eléd, és a sok érdekes ismertető táblának köszönhetően közben tanulhatsz valamit a táj élővilágáról is.




Innen, Siklós-Máriagyűdről indul a túra. A hegylábi szőlőültetvények a Villány-Siklósi Borvidék legjobb termőtájai közé tartoznak. Ezt tanúsíthatjuk;)



Ilyen meredek löszfalakkal övezett utakon, úgynevezett löszmélyúton haladunk felfelé, a sárga jelzést követve. A sok-sok kilátszó gyökér miatt őserdőben érezhetjük magunkat:) Lám, nem is kell ehhez messzire menni.


A táblán ez áll: Az élniakarás...



A kilátó, háttérben a Szársomlyó


A Tenkes-hegy a Villányi-hegység második legmagasabb csúcsa. Nem igazán dönget alpesi magasságokat a maga mintegy 400 méterével, ám a környezetéhez képest jelentős magasságkülönbsége (1 km-en 350 m szintkülönbség) és jellegzetes formakincse révén nyugodtan hívhatjuk hegynek.
A közeli, szigorúan védett, csak engedéllyel látogatható Szársomlyóval ellentétben a Tenkes-hegyre bárki szabadon felkaptathat:)



A jellegzetes kiálló mészkőtömbökön jól esik megpihenni. Főleg, ha olyan gyönyörűen süt a nap, mint amikor mi jártunk itt:)



A tetőről így látszik a Tenkes kapitányának otthona, a siklósi vár, ami megérdemel majd egy külön bejegyzést:)




A Csodabogyó tanösvény végénél, a Pyber gunyhónál (jó szó, nem??) ilyen matricát találhatnak a játékos kedvűek, egy faodúban elrejtve. Dél-Baranya turistái lettünk, kérem szépen:)))
A gunyhónál kialakított szalonnasütőhely várja az éhes pocakokat.


Lefelé még egy pillantás az Ormánságra

Visszafelé ugyanazon az ösvényen jöttünk le, ez még több alkalmat adott a nézelődésre, és persze a beszélgetésre:). 

Ha a Dél-Dunántúlon jársz, Siklós és Villány felé, ne feledd: Csodabogyó-tanösvény, Tenkes-hegy!

7 megjegyzés:

  1. Remek hely, szép kilátás! Ajánlom mindenkinek!

    Köszönjük m-nek a beszámolót.

    VálaszTörlés
  2. Hű, ez a csodabogyó nagyon kíváncsivá tett, meg az út is. Sosem láttam még ilyen növényt. Ott terem? Ilyenkor is látható?

    VálaszTörlés
  3. Szia Barita, a csodabogyóról úgy tudom, itthon csak a Dél-Dunántúlon él meg, mert mediterrán fajta. Örökzöld, védett növény. A csodabogyó nevet azért kapta, mert azt hitték csoda történt és a levelén hozza a virágát és a termését:) Ősszel piros bogyók jelennek meg a levelein, nagyon érdekes! Jó szúrósak a levélvégződései, és azt olvastam róla, hogy épp ezért régen a kamrában az ételre tették, így az egerek nem dézsmálgattak belőle ;))))) (A népi elnevezése egértövis.)

    VálaszTörlés
  4. Alulműveltségemek köszönhetően nem tudtam, hogy a csodabogyó egy élő növény.. A gunyhó szót sem ismertem.. Jaj, még mennyi helyre kellene eljutni!

    VálaszTörlés
  5. Nahát, köszönöm Merci a bőséges tájékoztatást,
    örülök, hogy növényekről is tanulhatok itt!
    Neten próbáltam utánanézni, de csak a pirosbogyós változatot találtam.
    Személy szerint nekem sokkal jobban tetszik amiket Ti készítettetek Pároddal a fehér"bogyós" változatról...

    VálaszTörlés
  6. Jaj, az nem az barita! Az védett növény, viszont amit szedtünk, remélem nem az. Ugyanis nem találtam sehol a leírását, de keresem, keresem...

    VálaszTörlés
  7. áhá, még egy info :)
    várom, és addig is, én is keresem

    VálaszTörlés