Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. április 7., csütörtök

Csalogató


Csalogató ki a zöldbe, a hegyekbe, a tavasz megszagolására, napsütésben való fürdőzésre! Csalogató április 9-re, egy közös sétára a Hármashatár-hegyre! Erre a napra igazi tavaszi időt jósolnak a meteorológusok, amolyan áprilisit: napsütés, 15 fok, néha egy kis felhő. Nincs is ennél jobb idő egy kis mozgásra! A találkozó délelőtt 10 órakor van a Fenyőgyöngye vendéglő előtt, indulás 10:15-kor. A két órásra tervezett kirándulás végpontja az Árpád-kilátótól 600 méterre található focipálya lesz.

A találkozó helyére az óbudai Kolosy térről induló 65-ös busszal lehet eljutni, a vendéglő a másik végállomás. Itt található a menetrend oda és vissza. A menetidő kb. 7 perc.

Aki autóval jön, könnyen tud parkolni a buszfordulónál, vagy pedig a Szépvölgyi úton.

Viharos szelet is jósolnak, erre számítva öltözzetek!

További részletek itt.

Az Árpád-kilátót 1929-ben építették fel Glück Frigyes kezdeményezésére a Látó-hegy 376 méter magas fenyőkkel beültetett tetejének délkeleti oldalára. A kilátó fedett teraszszerű, népies stílusú építmény, amiről szép kilátás nyílik. Néhány kedvcsináló kép:

A kilátó…

És a kilátás…

A képek a www.kektura.click.hu oldalról származnak.

A kirándulásnak két érdekessége van. Az egyik, hogy a szervező a babahordozást népszerűsítő Ölbebaba Egyesület. A másik különlegesség, hogy lehetőség lesz kipróbálni a nordic walking-ot, a Nordic Walking Sport Team jóvoltából. Ez az ízületkímélő sport egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ha Te is szeretnéd kipróbálni, regisztrálj itt, hogy a szervezők tudják, hány pár botról gondoskodjanak.

Az eseményt meglovagolva, hadd ejtsek néhány szót a babahordozásról, a kirándulásra fókuszálva, hiszen a legkisebbek még ritkán teszik meg a távot önállóan.

Nézzünk néhány lehetőséget arra, hogy miben lehet hordozni. A szövött kendő talán a legsokoldalúbb eszköz. Újszülött kortól kezdve még az óvodásokat is lehet benne hordozni. A kötések száma végtelen, elöl, hátul és csípőn is hordozhatsz benne. A kötős kenguru, vagy más néven mei tai, olyan hordozó, aminek van egy kb. téglalap alakú test-része, amiből 4 pánt lóg ki. Ezeket kell a derekadra és a válladra kötnöd. Elöl, hátul és csípőn is használható, elsősorban 4 hónapos kortól javasoljuk. Ha túrázni akarsz vele, talán valamivel gyorsabban megköthető, mint egy kendő, de a hosszú pántokkal, így is söpörni fogod az avart. A csatos kengurut (ssc – soft structured carrier) leginkább egy hátizsákhoz tudnám hasonlítani: egy téglalap alakú teste van, amin alul egy derékpánt található, a vállánál pedig két bebújós pánt. A pántok sokféleképpen állíthatók. Csitt-csatt, a gyerek már fent is van rajtatok, gyorsasága, technikai jellege miatt (sok állítható, húzható pánt, csat) az apukák igen szeretik.

És hogy hogyan hordozd? Elölhordozásnál kirándulás közben érdemes figyelembe venni, hogy a mellkasodon szuszogó csomagtól esetleg nem látod jól, ahova lépsz. Ne felejtsd el, hogy túrázás közben lehet, hogy mindkét kezedre szükség van, és ez a csípőn hordozás esetében csak igen kényelmetlenül, vagy egyáltalán nem kivitelezhető, hiszen egyik karoddal, ha nem is tartod, de öleled a babát. A háti hordozás kiránduláshoz ideális, hiszen a baba csücsül a hátadon, nem akadályozza a biztonságos lépéseket és mindkét kezed szabad marad, hogy virágot, vagy szamócát szedjél vele. De minden eset egyedi, Neked kell megtalálni a számodra legkényelmesebb megoldást.

Kalandra fel! Várunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése