Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. április 17., vasárnap

Medvehagyma

Ez a hétvége a medvehagyma jegyében telt nálunk. Szerencsére nem lakunk messze egy csodálatos gyűjtőhelytől, így ma délelőtt barátokkal, gyerekkel, nagypapával keltünk útra, hogy a Gerecse dombjai között hatalmas csokornyi medvehagymát gyűjtsünk össze.

Ha nincs medvehagyma szezon, már akkor is érdemes ellátogatni Pusztamarótra, ami nemcsak történelmi emlékhelyéről híres, de igazi családi pikinikező hely is (esőházzal, tűzrakó helyekkel, tollasozásra csábító réttel), kéktúra útvonal, valamint - ami a mi szívünknek a legkedvesebb- táborhely is egyben. Olyan igazi békebeli tábor az erdő közepén, faházzal, vasággyal, kinti mosdóval, tábortűzzel, pléhtálcával és műanyag tányérokkal és szíves vendéglátással. Mi már kétszer próbáltuk a táncosokkal és bizton állíthatom, hogy igazi kikapcsolódás az erdő szívében (jobbára térerő nélkül) az egész évi őrült rohanás közepette.

Hát ebből ma is éreztünk picit: csend, nyugi, madárcsicsergés, bár bevallom, dél körül már elég forgalmas volt az erdei út... Jó volt látni, hogy sokan jönnek és gyűjtik ezt az isteni csemegét, a medvehagymát. Nem vagyok igazi szakember, csak lelkes gyűjtő, így aki utána szeretne járni, az rengeteg infot talál a hasznosságáról és különféle eltárolási módjáról a neten.
Ja, és két hét múlva, ha már virágzik, csak csodáljátok a varázslatos fehér szőnyeget, de akkor már ne egyétek meg!!!!

5 megjegyzés:

  1. De, jó, hogy megosztottad! Imádom a medvehagymát!

    VálaszTörlés
  2. Orfűn is ezen a hétvégén voltak a Medvehagyma-Napok:)

    Ez a hely, amit leírsz, misumma, nagyon klassz lehet. Pont egy hasonló kulcsos házat keresünk. Vagy ez nem az?

    A medvehagymához biztosan rengeteg receptet találtál már. Én is igyekszem mindnefélével kipróbálni, de mindet visz a sima tejfölös sali:)
    Pestónak fogom most kipróbálni...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon vonzóan hangzik ez a békebeli tábor az erdő közepén.Érdemes arra kirándulást tenni.Pusztamarót egészen elnéptelenedett? Szomorú, ha így van.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűűűűűű!
    Merci voltatok az orfűi fesztiválon? Én csak a tv-ben láttam. Gondoltam rátok, hogy vajon ott vagytok-e :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Szecsi,

    nem, egyéb változatos, fontosabb dolgokkal volt tele a hétvégénk - szó szerint, nagyon jó volt! Előző hétvégén mentünk ki, hát, majdnem kifújta a gépet a kezemből a szél, akkora orkán tombolt a tónál. Ébredezik a falu, a környék változatlanul gyönyörű. És hagymaszagú;)

    VálaszTörlés