Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2012. június 27., szerda

Püspökszentlászló








 




Püspökszentlászlón, ahogy a neve is mutatja megfordult és csodát tett Szent László királyunk. Emlékét őrzi  a szobor. Később püspöki nyaralóhely lett. A boltív fölött látható a folyosó, ahol a püspök átment a kápolnába, az üveges fülke az ő tartózkodási helye volt.
Később idős apácák otthona lett. Az egyforma és egyszerű sírok rájuk emlékeztetnek. Fölöttük, s a domboldalban régi temető, a végén Kálvária romjai. Használható ez a szó rá?

Megközelítés Komló felől Pécs felé kell autóval haladni, Hosszúhetény része ma a település, innen autóval, gyalogosan is eljuthatunk. A volt falu házait felújították, s vendégházakat rendeztek be ezekben. Ízlésesen, stílusosan felújított házakat láthatunk!!!! Elmondható e településen egy oldalon sütik a libát, mert csak a jobb oldalon vannak házak a hely szűke és a hegy miatt. (A faluban is sok a vendégház, kispénzűeknek, turistáknak kulcsosház is rendelkezésére áll.)


S még egy csoda e helyen, az arborétum:



3 megjegyzés:

  1. Épp a hétvégén jártunk a közelben, de kimaradt Püspökszentlászló. A neten sem találtam megbízható, friss infót jelenlegi állapotáról, különösen az arborétum érdekelt volna. Azt olvastam, egy új látogató központ féle épült itt tavaly, de erről nem látok fotót a beírásodban. Az épületek a fotók szerint belül is megnézhetőek. Ezek szerint van ott valaki, aki kinyitja? Az arbor mindig nyitva van, bármikor be lehet menni?

    VálaszTörlés
  2. Épp a hétvégén jártunk a közelben, de kimaradt Püspökszentlászló. A neten sem találtam megbízható, friss infót jelenlegi állapotáról, különösen az arborétum érdekelt volna. Azt olvastam, egy új látogató központ féle épült itt tavaly, de erről nem látok fotót a beírásodban. Az épületek a fotók szerint belül is megnézhetőek. Ezek szerint van ott valaki, aki kinyitja? Az arbor mindig nyitva van, bármikor be lehet menni?

    VálaszTörlés
  3. Szia, nem tudok válaszolni a kérdéseidre. Helyi ember vitt ki minket, a kápolnát felújítják, oda benéztünk a rácson át. A palota zárva van, kintről fotóztam. A kertbe egy kapun jutottunk be, az szerintem nyitva van mindig. Megkérdezem az ismerősömet, s megírom majd.

    VálaszTörlés