Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. október 9., vasárnap

Walter vendéglő - Perbál

Nagyon régen jelentkeztem a blogon és az idei ősz, jövő tavasz nem is a nagy túrákról, jövés-menésről fog szólni. Most jól esik, ha végre pihenhetek, ha nem kell lótni-futni, ide-oda rohangálni. Ennek megfelelően most egy ülős bejegyzéssel jelentkezek. No és ne csak üljünk, együnk is:-)
A férjem nagy haspók, szereti a gasztronómiát és persze a hasát. Így amikor meglátta az újságárusnál a Népszabadság kiadványát a 100 legjobb magyar étterem címmel, meg kellett vennie.
Örömmel tapasztaltuk, hogy szűkebb környezetünkből is bekerült étterem a legígéretesebb vidéki étterem cím  alatt. Így egyik vasárnap - amikor lusta voltam főzni átutaztunk Perbálra a Walter étterembe.
Perbál egy csendes, kicsi falu Zsámbék mellett. Az étterem a falu főutcáján a Közösségi ház mellett egy csodaszép épületben van.
Története és tulajdonképpen minden fontos a honlapon elolvasható.
Ami számunkra fontos volt, hogy az épület és a kert csodaszép, nagy nyugalom van - köszönhető, hogy amikor ott voltunk nem sok vendég volt. Az első rész az étterem, aztán hátrébb van egy különterem, amely gyerekes családoknak ideális. Eldugott, így nem kell fészkelődni, ha a gyerekek hangosabbak és a játszósarok rengeteg játékot tartalmaz, így nyugodtan lehet elfogyasztani az ételt. A kertben gyerekjátszó, így itt is nyugodtan lehet családosan étkezni.
A háznak van saját bora, ami V. szerint nagyon kellemes.
Az étlapot Ruprecht László kreatív séf  állította össze. Szemre ingerlő finomságok sorakoznak benne.
Mi kértünk előételt, bár a házban eleve szolgálnak fel egy kis kolbászos, kacszsíros, sonkás tálat, csudára ínycsiklandó tökmagos, teljes kiőrlésű és fehér kenyérre.
Borban abált kacsamáj, töpörtyűs kacsazsírral, mézes borsziruppal előétel V.-t teljesen levette a lábáról. Omlós finomság, de vigyázni kell vele, mert hatalmas adag, így a kisebb gyomrúak könnyen jóllakhatnak vele.
A levesek és főételek szintén kiválóak, de hatalmas az adagok. A Rozmaringos mangalica szűz napi főzelékkel tökéletes, de az általam megkóstolt fogas is remek eledel. Nem próbálom leírni, mert szakmai szemmel erősen bele lehetne kötni az írásomba.
A gyerekek túrógombócot ettek, ami 3 hatalmas maroknyi gombóc, így nekünk is bőven jutott desszert. Azért még a kiadvány által megemlített házi krémesre beneveztünk. Én így szeretem. Ne szálljon a krém, hanem legyen benne anyag.
Az étteremben van napi menü, ami talán megfelelőbb táplálék a kerékpárosok és napi betérők számára.
Kiszolgálás: 5
Ár-érték: 5
Drágaság: 4
Környezet: 5


(Elnézést a betűháttérért, nem tudom kivenni...)

2 megjegyzés:

  1. Oh,de örülök,hogy ennyi jót írtál róla,éppen most terveztem,hogy meglátogatom a helyet ,mert már annyi jót hallottam felőle.Most már biztos,hogy a napokban sort kerítek rá,főleg,hogy itt van a szomszédságomban!:)

    VálaszTörlés
  2. Érzékeket felkavaró bejegyzés!
    Tetszik az étterem internetes oldalán lévő ajánlás...
    " hazai alapanyagokra,a történelmi magyar konyha receptjeire építeni".

    VálaszTörlés