Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. augusztus 8., hétfő

Szentendrei mulatság

Ha csak egy rövid kikapcsolódásra van idő, esetleg tél van, vagy rossz az idő, akkor is szívből ajánlom a Városi Tömegközlekedési Múzeumot Szentendrén. Különösen a gyerekes családoknak lehet ez érdekes, de láttam egy-két megszállott felnőttet is vagy néhány nosztalgiázó idős embert. 
Hogy miért nagyon jó hely ez? Nem csak azért, mert a szentendrei HÉV végállomása mellett van a múzeum területe, hanem mert ... de erről írjon helyettem egy látogató, akinek a bejegyzését a vendégkönyvben találtam:
Már a belépés is rendhagyó, hiszen minden gyerek kap egy vonaljegyet, amit egy régi fajta jegykezelőn kell érvényesíteni. 
Aztán jöhet a Kánaán! Mert itt nem szólnak rád, ha hozzáérsz, ha átléped a vonalat, ha rángatod a fogantyúkat, ha felmászol, ha dudálsz, ha nyomkodod a vészféket, ha ki-be huzigálod az ajtókat, ha tekered a gázkart, ha kiabálsz, ha fel-le ugrálsz, ha szaladsz, egyszóval ha tüzetesen megvizsgálsz mindent:)
Viszont míg a gyerek önfeledten, kiizzadva játszik, ízelítőt kaphatsz a hajdanvolt városi tömegközlekedésről ha akarod, egy zárt hangárban, ha akarod egy hatalmas udvaron. 
S ha megfáradtál, nézegethetsz korabeli képeket, fotókon bemutatják, milyen volt a pályaépítés hajdanán és milyen volt harminc-negyven évvel ezelőtt, milyen járművek jártak, amikor még nem volt villamoshálózat. 
Egy belső helyiségben pedig láthatsz mindenféle szerszámot, áramátalakítót, telefonközpontot, vezetékeket, azaz mindenféle kütyüt, ami csak kellhet a közlekedés lebonyolításához a mikrofontól kezdve, a jegylyukasztón át,  a sínfűrészig.
Egy trolibusz és egy autóbusz erejéig láthatod a nem kötött pályás tömegközlekedés egy-egy szimbólumát is. Ebben a helyiségben szintén érdemes megnézni a falakon látható korabeli képeket, amíg a gyerekek ki-be csukogatják az ajtókat és azon veszekednek, ki legyen a kalauz:) Sok érdekes képet fedeztem fel, de az egyik kedvencem a fejkendős-otthonkás takarító asszonyok voltak, amint épp tisztára suvickolják az autóbusz belsejét, felette a felirat: A Budapesti Közlekedési Vállalat mindig nagy gondot fordít a járművek tisztán tartására. (Vagy valami hasonló). Szóval a tárlat egyfajta kortanulmány is:)
Egy szó, mint száz, ez egy olyan hely, ahol jól szórakozhat gyerek is, felnőtt is. 








(Akkor és ott azt hittem, hogy a felirat elcsúszott, de most, a képeket átnézve, rájöttem, hogy ez direktben van így és igenis van értelme:D)





3 megjegyzés:

  1. Tetszik!Gyerünk a múzeumba be!

    VálaszTörlés
  2. Baratella! Igen, érdemes:)

    Timi! Hányszor gondoltam Bubura? De biztosra vettem, hogy ti ezen már túl vagytok.

    VálaszTörlés