Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. augusztus 6., szombat

Nádasdy Történelmi Fesztivál


Évekig hiányzott a sárvári várból valami program, ami a történelmi hagyományait hivatott volna időről-időre feleleveníteni. Aztán pár éve 3 lelkes fiatal megálmodta, majd létrehozták a Nádasdy Történelmi Fesztivált.
Idén július 22-24. között került megrendezésre, sajnos végig szakadó esőben, hidegben. Ennek ellenére sikerült kijutni.
A fesztivál programja kicsik és nagyok érdeklődését és szórakoztatását is szolgálta. A színes gyermekprogramok mellett, színvonalas koncerteken lehetett részt venni. Köztük talán a Csík zenekar szombat esti fellépése volt a csúcspont, amit a boszorkányégetés követett. A fellépők között volt a Paprikajancsi Bábszínház, Berecz András, a Mentés Másként Trió. Új arcként a Szelindek zenekart kínálták, de igazi újdonságot jelentett a Firkin kelta/ír zenekar őrült zenei utazása és a Hollóének Hungarica dübörgő előadása.



A gasztronómiát kedvelők részére Báthory-lakomát szerveztek, amely a várbástyán volt felszolgálva.
Az eső miatt a várostrom és jelmezes felvonulás sem volt olyan látványos, mint a tavalyi évben.
Az időjárás ellenére azonban a gyerekeim örökre szóló élménnyel gazdagodtak. A különböző felállított táborok és történelmi ruházatok, lovak, ágyúk, vásárosok elbűvölték őket. A legtöbbet akkor kapták, amikor fakarddal a kezükben egy kedves vitéz, majd egy kedves janicsár harcra hívta őket. Ennél testközelibb élményt nem kaphattak volna a magyar történelemből.
Remélem jövőre napsütéses nyári napok fognak köszönteni a Nádasdy Történelmi Fesztiválra!

3 megjegyzés:

  1. Sárvárt és környékét imádjuk...A Nádasdy vár és berendezése külön 'kuriózumnak' számít...bár sok-sok évvel ezelőtt jártam a várban, olyan kedves invitálásnak melyet Tőled kaptam ...nem lehet ellenállni...jövőre meg kell ismernünk ezt a fesztivált közelebbről... a Firkin együttest meg személyesen ismerem...a napokban játszottak hazai-vizeken...nagyon kedvemre való zenét játszanak, mozgásba hoz ha akarod~ha nem...

    VálaszTörlés
  2. Igen, ilyen programok kellenek ahol találkozhatunk a hagyományainkkal, ahol érezhetjük magyarságunkat.
    Sárvár hangulata, sokféle rendezvénye megér egy látogatást.

    VálaszTörlés
  3. jó kis fesztivál lehetett, több ilyen kéne az országban

    VálaszTörlés