Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. július 13., szerda

OÁZIS Hobbikertész-klubbal MAJK-on





Kitűnő programjaikkal, tanfolyamaikkal, a Kertészeti Egyetem tanáraival bejártunk olyan helyeket, amiről idehaza csak álmodoztam...Köszönet Nektek többek között Dr. Babulka Péter,  Dr.Garami Márta  Dr.Komiszár tanár úr...









Az épületben kapott helyet Dr. Babulka Péter Gyógyító Hagyományaink című kiállítása.
A fotón kézrátéttel gyógyító javasasszony látható. /a kiállítás 2009-ből való/

Majk az 1980-as évektől turisztikai látványosság, Közép-Európában azon kevés kamalduli remeteségek egyike, amelyeknek épülete és környezete eredeti formájában maradt fenn. Értékét növeli a közeli tó, a malom és az a tény, hogy megőrizte a közeli várostól és a közúttól való elzártságát.
Az utóbbi években a műemlék kezelői több koncertet rendeztek a falak között, csatlakoztak a múzeumok éjszakája programjaihoz és az egészséges életmódot népszerűsítő fesztiválokat tartottak. A remeteséghez 17 cellaház tartozik, közülük hét apartmanházként működik és rendszeresen fogad látogatókat.
A kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték el építeni Majkon, az első remetelak alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben 17 cellaházat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki, s a némaságot fogadott, fehércsuhás szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban, évente egyszer beszélhettek egymással. A remeteség II. József 1782-es rendeletéig virágzott, amikor a rendet feloszlatták. Akkor a berendezés egy részét elárverezték, állami tulajdonba vették vagy széthordták.

5 megjegyzés:

  1. Gyermekkorom helyszíne amiről írsz. Sokat kirándultunk ide a szomszédos városból, Oroszlányból. Akkor még családok laktak a házakban, később kerültek vissza "eredeti funkciójukba". Néha egy-egy filmen felismertem az itteni helyszínt, inkább a kolostort, annak kerti részét, egy Maár Gyula filmre emlékszem is. Jó látni, hogy helyrehozták, egyedi hangulata van. S két szépirodalmi műben is említik.

    VálaszTörlés
  2. Mi is jártunk már itt és csodálatos élmény volt! tervben van, hogy újra felkeressük.

    VálaszTörlés
  3. Az épületek és környezetük eredeti formában maradtak fenn. pld. érdekesség (a prefektórium freskóit Vogel Gergely oltár-és freskófestő készítette 1760 körül. Az utolsó vacsora ábrázolása. Csak Jézus előtt van hús és bor. A rend tagjai ui. vegetáriánusok voltak, és bort sem ittak)
    Igy kitűnő helyszíne lehet akár filmforgatásnak vagy különböző fesztiváloknak, zenés rendezvényeknek...

    VálaszTörlés
  4. Ezt gyorsan el is mondom 'esküvőfotós' lányomnak... de jó ötlet...

    VálaszTörlés