Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. július 19., kedd

Tisza-tó és Hortobágy között félúton

Sokat olvastam már itt a Tisza-tóról és őszintén nagyon kíváncsivá tettetek.
Mivel volt 3 szabad éjszakánk, és emlékeimben élt egy szívből jövő bejegyzés a Gólyavár-portáról, a kettőt sikeresen összekötöttük.
Képek sajnos nem készültek, mert a fényképező indulás elött romlott el.

Tiszafüred és Hortobágy között félúton van egy kis falú, Kócsújfalu. A falu igazi poros Alföldi település, rengeteg gólyafészekkel, egy retro kocsmával és egy boltnak nevezett helyiséggel. Ebben az ingerszegény környezetbe található egy igazi kincses hely a Gólyavár-porta.
Mivel nem tudtunk pontos címet megálltunk a helyi infopontnál- azaz a kocsmánál - érdeklődni. Mire a portához értünk, már mosolyogva nyitották számunkra a kaput a háziak. A kert olyannyira rendezett és üde, hogy félve álltunk be az autóval.
Röviden a szállásról: vályogház, csodásan felújítva, dohszag és nyomasztó régi portaérzés nélkül. Tipp-topp tisztaság. Régi parasztbútorok és Ikeas kényelem. Friss-ropogós ágynemű. Gazdagon felszerelt konyha. Játékeszközök (lego, társasasok, kocka) Piros muskátli az ablakban. Kemence. Hűvös terasz. Egy hatalmas közös helyiség, ami szintén felszerelve edényekkel, zeneszerszámokkal, értékes olvasmányokkal, játékeszközökkel. A kertben napozóágyak, csúszda, kosárpalánk, ping-pong asztal, sütögető hely, homokozó. Két nagyon barátságos kutya, nyuszik, macskák.
A gazdák csodálatosan figyelmesek és gondoskodóak. Kérés nélkül segítettek ki virslivel, tejjel, tojással. Csillagos ötöst érdemelnek!
A mi mozgékony, nyugtalan családunk remekül érezte magát ebben a zárt környezetben. Mindenki megtalálta a maga örömét. Nem kellett programot vadászni, elrohanni és erőlködni, hogy lekössük a gyerekek figyelmét, ill. felügyeljük őket. Ez magában felüdülés volt számunkra. A gyerekek rögtön örökbe fogadták a helyet. A magam részéről a reggeleket szeretem a legjobban ezeken a helyeken. Bár ugyanúgy én készítem elő, mégis teljesen más érzések kötnek hozzá. A meleg, de nem forró hajnalok. Ahogy a reggeli harmat még ül a fűben. A friss tea és kávé illata. A terülj-terülj asztalkám. Ilyenkor nem igyekszem lepakolni az asztalt, hanem kényelmesen elnyújtózva olvasgatok és horgolgatok. Nagyon jó lesz a hideg téli napokon elővenni, ezeket a melengető gondolatokat.
Annak ellenére, hogy mi felnőttek akár a nap 24 órájában ellettünk volna a házban és a kertben, azért kerestünk programot. Voltunk kerekezni a közeli madárkórházban, a Hortobágyi táj állatfajtáit bemutató kis "állatkertben", fürdeni a Tisza-tavon, a Tiszafüredi piacon. Ami a legnagyobb élmény volt számunkra: naplemente csónakáztunk a Tisza-tavon. Az Albatrosz kikőtőből indultunk este 7 óra körül és kb. 2 órát csónakáztunk. A két kisebb gyereknek ennyi bőven elegendő volt, de a 8 évesünk már bírta volna a hosszabb hajókázást is, főleg, hogy hasra feküdhetett a csónak orrára, ahonnan még izgalmasabb volt minden. A vezetőnk igazán vadregényes helyekre vitt el bennünket. Azóta is mesélik, hogy őserdőben jártunk. A sok gyermekek számára izgalmas nevű madáron kívül, még volt szerencsénk kérészt látni. Az ő történetük fantasztikusan izgalmas volt a gyerekeinknek.Azóta többször el kell számukra mesélni és természetesen ők is sokmindenkinek továbbadják. A hódoknak csak a várát láttuk és az általuk megrágott fákat. Ezt nagyon sajnálják! Ami számomra a legemlékezesebb és legszebb élmény, hogy távolról ugyan, de láttunk jégmadarakat. Mindig is szerettem nézegetni ezeket a csodás kis élőlényeket.

Rengeteg programlehetőség maradt el (ökotúra útvonalak, Robin kalandpark, madárkórház, Hortobágyi látogatóközpont..) , amit nagyon sajnáltunk, hisz nem biztos, hogy a nyár folyamán eljutunk újra. Azért tervben maradt a visszatérés. Ajánlom szeretettel mindenkinek!

Szállás értékelés: Gólyavár-porta
Tisztaság: 10
Kényelem:10
Elhelyezkedés:10
Szolgáltatások:10
Személyzet:10
Ár és minőség aránya:10

2 megjegyzés:

  1. Annyira jó hallani hogy már pici gyerekeknél is elültetjük 'a táj, a haza, a természet szépségeinek' apró magvait...tapasztalatból mondom hogy felnőtt /már anyuka lányaim/ is ebből a gyermekkori élményekből táplálkoznak a mai napig és szeretettel adják át unokáimnak... bejegyzésed annyira 'élő és ható', hogy kedvem volna most az esőben felkerekedni és elindulni erre a csodás vidékre...köszönet NEKED a virtuális élményért..

    VálaszTörlés
  2. Martha én pedig a soraidat köszönöm!

    Megjegyzem nemcsak a gyerekek nevelésére alkalmas a hely, hanem az elfoglalt számítógépelőttnagyonjólérzemmagam férjek számára is:-)

    VálaszTörlés