Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. július 14., csütörtök

Egerszalók



A fürdő.
"2007. július 13-án megnyílt és fogadja vendégeit az Európában páratlan természeti környezetben épülő Gyógy- és Wellnessfürdő Egerszalókon, Egertől mindössze 6 km-re. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épülő fürdő a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatásai révén egyedülálló a térségben." (A szöveget  a fürdő honlapjáról idéztem. Magánvélemény: ezt, ahogy a kifolyó vízből a mészkő kicsapódik, s lefolyások keletkeznek látni kell! A fürdés pedig legyen a ráadás!)



   




 A barlanglakások




A szobák


és az ablakokon ki- és betekintve. A község honlapjáról idéznék:
"Barlanglakások
A Tarna völgyétől  Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képező tufakő könnyen vágható, jól faragható.  Természetes állapotában jó vízzáró. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. A 19. sz. közepén 33 barlanglakás volt található Egerszalókon. Némelyiket még a 60-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak pl. nyári konyhának.
„Aminek az udvaron kellene fedél, annak a partba vágtak üreget” mondta Andrásfalvy Bertalan.  Befaragták a fáskamrát, a szerszámost, a lakhelyet, a jószágok ólait. Praktikusságot követve; közelebb a sütést-főzést szolgáló likat, mellette kisebb helyiséget, a többet érő állatok helyét, majd a legtávolabb, a kellemetlen szagot árasztó disznók és nagyobb állatok helységeit alakították ki . Gazdasági céllal is hoztak létre ilyen hajlékokat, pl. Egerszalókon az egykori uradalmi ököristálló, vagy juhhodály.  Szalókon több helyen az anyakőből faragott oszlopok is találhatók, amelyek elkészítése már komoly szakértelmet igényelt.  Berendezésük nem különbözött a vidéki rendes házakétól.
/részlet  Mednyánszky Miklós Magyarországi Barlanglakások című könyvéből/"

Számomra felejthetetlen élmény volt. Igazi, ragyogó nyári időben értünk oda, s ahogy elhagytuk az utolsó falusi házakat pillantottuk meg ezeket a lakásokat. Némelyiken látszott, hogy szegényeké volt, de találtunk többszobásat is. A maguk módján megvolt itt minden, mire szükségük lehetett.A falakon látszott a többrétegű lekopott festék, tehát a korukra is következtethettünk. Izgalmas volt felfedezni az egyes helyiségeket,  beleképzelni magunkat a valaha itt élt emberek helyzetébe, életébe. Aki Egerbe kirándul feltétlenül keresse fel a települést, s akik Füzesabony felől autóval utaznak, azoknak útba is esik.





4 megjegyzés:

  1. Nászutunk egyik fontos állomása:-) Mekkorát változott!

    VálaszTörlés
  2. Már akkor jártunk ide amikor még csak egy csövön folyt 'az áldott nedü' egy kibetonozott kádba...parkoló a mező volt...de nagyon jó volt...férjemmel egymást bekentük nyakig iszappal, /mert ez nagyon hatásos szer 'lehet' gondoltuk/ a domboldalban sütkérezett Mikó István is... neki is így tetszett...persze most már igényesebb és persze megfizethetetlenebb lett...de a miénk...ez a ritkaság...
    Nem messze van a településtől 'BOGÁCS' ez a település is gyógyvizéről nevezetes... itt a mai napig a mészkőbe vésik a kiadó szobákat, tehát a barlang lakás ma is ismeretes és csodálatosan funkcionál...

    VálaszTörlés
  3. De régen jártam már Eger szép vidékén! Izgalmasan hangzik -e bejegyzés Egerszalókról, talán egyszer...?

    VálaszTörlés
  4. Közben körülnéztem a neten, s találtam két újdonságot, a teljesség igényével idelinkelem őket:
    http://ingatlan.net/magazin/2010/03/skanzen-lesz-az-egerszaloki-barlanglakasokbol/

    http://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=1726

    A fotók 2009-ben készültek, azóta tehát változások történtek. Nem tudom mit mondjak? Azoknak a barlanglakásoknak, falaknak megvolt a maga romantikája, azóta skanzen lett belőle. Az egyik szemem sír, a másik nevet.

    VálaszTörlés