Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2012. február 14., kedd

Nyíregyháza-Sóstó

Szeretem a temetőket, lehet, hogy kissé bizarr, de életünk részét képezik, akkor is ha ez már az elmúlás. Nyíregyháza-Sóstón jártunk a Múzeumfaluban, ami önmagában és érdekes, a tájegység változatos épületeit mutatja be, tele voltak a kertek, ablakok, tornácok növénnyel, virágokkal. Nyár volt. (Ilyenkor jut eszembe a zalaegerszegi Skanzen egyik egykori őrének mondata: és gondozzuk az igazgató úr tökeit....)



 





S amiért a bejegyzés készült, van a múzeumnak egy temető része, ezen meglepődtem és megörültem. Végre, valahol a házak közt emléket állítanak a sírköveknek, kopjafáknak, a régi temetői szokásoknak (lásd pl. fűzfa a sír felett).



Aztán találtam a jutubon egy videot is: Temető a Nyíregyháza-Sóstó Múzeumfaluban. S hogy jutunk el Nyíregyházára? A legjobb, ha elmegyünk Tokajba (s akkor már ott is körülnézünk), s onnan ruccanunk le ide. A város maga is egy gyöngyszem! Tokajból a 38-as út vezet Nyíregyháza felé!

Sóstón még eltölthetjük az időt az állatparkban, a gyógyvízes fürdőben. Szálláshelyek gazdag választékát kínálják, babákkal is!!

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű hely lehet. Még így havasan is lehet varázsa.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes hely a nyíregyházi skanzen. Sok másikban jártam, már de alföldiként ezt éreztem igazinak,pedig felénk közel van a pusztaszeri. Az volt az érdekes, hogy a a 70-es években egy iskola még nagyon hasonlított ahhoz az iskolához, ami a skanzenben van. Magyarországnak sok-sok sajnos méltatlanul nem kellően értékelt helye van.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Hajdul, ezért is gondoltam, hogy bemutatom, minél többen halljanak róla!

    VálaszTörlés