Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2012. január 23., hétfő

Kecskemét - másként























Szeretem a régi házakat, én mindig csodálom az épületszobrászati diszítést, van amikor stukkónak mondják. Csodálom a város régi házait, ezeket óvodába menetel közben fotóztam. Most, de vannak régebbi fotók is, gyönyörű, régi kapukkal, kilincsekkel, ablakokkal (és azokban napozó macskákkal). Van amelyiket megbecsülik, felújították, mások kallódnak, érdemtelenül. No és a harangok: megszámoltam, a főtéren 3 templom van és a Városházán is harangjáték szól, tán óránként. Az  órákat sem hagyhattam fotó nélkül. Számomra ez Kecskemét! Ez is Kecskemét. Lehetett volna fotózni a Csodapalotát, a Városházát, a Színházat, stb. Sok a látványosság a városban, én most ezt az oldalát fogtam meg. Ritka, amikor egy város ennyi régi kincset őriz.

S ne feledjük, a városban él a Csík zenekar!

S a lényeget majd elfelejtettem: Budapesttől Szeged felé az M5-ön 3/4 óra alatt ott is vagyunk autóval. A Népligetből szinte félóránként indulnak a városba buszok.

4 megjegyzés:

  1. Igazad van Holdgyöngy! Kecskemét egy kincs az Alföldi városok között. Mind hagyományőrzésben, mind kortárs művészetekben.

    Amellett, hogy szecessziós szépségekben bővelkednek az utcák (így látom képeiden), a kultúra, képzőművészet, iparművészet, sőt a tudomány területén is bőségesen akad érték itt
    (kerámia, Kodály örökség, filmstúdió, fotográfia, zománc -ezekhez volt némi közöm- és a többit, a sokat, még én sem láttam...)
    Az a néhány utam, ami régen erre vezetett célirányos volt csak - idő híján - de fölkeltetted érdeklődésem, hogy újra megnézhessem a várost!
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a szép fotókat,hívogatóak élőben is látni e csodás épületeket.Azért Zalától messzire esik, talán egy nyári alkalommal.

    VálaszTörlés
  3. Készülök egy másik bejegyzéssel, csak idő kell leválogatnom a fotókat, ahogy írtad Barita az értékekből. A szecessziós házak gyönyörűek! Itt még nem is hoztam mindent!Ella, menjetek el, megéri, s már csak egy ugrás onnan Szeged, azok az épületek is megérnek egy körbenézést, a város érdekességei után természetesen.

    VálaszTörlés