Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. december 21., szerda

Vodica - Máriakönnye

Baja és Érsekcsanád között az 51-s főút mentén található egy több szempontból is csodás hely. Egyrészt mert mint a neve is mutatja egy Mária-kegyhely, másrészt nagyon szép természeti környezetben helyezkedik el.

Vodica - vizecskét jelent.


Tavasszal, még éppen lombfakadás előtt jártunk arra, gyönyörűek voltak a templom körüli hatalmas fák törzsei. Az út mindkét oldala gondozott, parkoló és padok is vannak.


A kápolna a ferencesekhez tartozott korábban, 1811-ben épült.


Két forrás található itt és két története is van a kegyhelynek, az egyik magyar, a másik szerb.
(Kinagyítva a képet el lehet olvasni a kegyhely történetét)


Régen minden parasztházban volt  Jézus kereszthalálát ábrázoló kép, meglepődve láttam, hogy nálunk otthon pont olyan van, mint itt Vodican az egyik forrásnál.


A források és a templom mögött szép vízparti élőhely található, hiszen közel vagyunk a Dunához. Pár évvel ezelőtt a Széchenyi terv keretében létrehoztak itt egy 500 méter hosszú tanösvényt is.


A templomtorony.

3 megjegyzés:

  1. Már csak azért is örülők, hogy bemutattad, mert azt hittem egyedül vagyok a szent helyeimmel, szobraimmal. Régiek ezek, de megvan a maguk szépsége!

    VálaszTörlés
  2. Ha nem jár arra az ember, nem nagyon hallani erről a helyről, pedig a felújítás következtében nagyon szép, tiszta és rendezett.

    VálaszTörlés
  3. Valóban szép hely, de nem Baja és Érsekcsanád között van, hanem Bajától 3 km-re, délre, Bátmonostor felé, az 51-es út mellett.

    VálaszTörlés