Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. november 7., hétfő

Csatár

A múltkor rossz buszra szálltam, így utaztam keresztül Csatáron. Ahogy fordult a busz egy Szent István tiszteletére 1925-ben emelt keresztre figyeltem fel. Gondoltam ide fényképezőgéppel együtt kell visszatérni. A község hírét a Csatári-biblia vitte el a világba.

Az idézetet a Vendégváró.hu weboldalról másoltam ide az egyszerűség kedvéért:

"A település megközelíthető: a 8-as úton Vasvárig, majd tovább a 74-esen Zalaegerszeg után, vagy Keszthely felől a 75-ösön, majd tovább a 74-esen északi irányban. Nevét 1141-61-ben említették először oklevelek Chitary alakban, ami szolganépre, fegyverkészítőkre utal. A környéken épült a Márton comes által 1137-ben alapított bencés kolostor.Az alapító a bencés apátságnak adományozta a magyar kultúrtörténetben híressé vált Gutkeled, más néven Csatári-bibliát. A kétkötetes kódexet a XI. század második felében festhették Salzburgban, s innen érkezett nem sokkal később Magyarországra. A csatári bencésektől került a kódex az ausztriai Admontba, így 1937-től Admonti Biblia néven az Osztrák Nemzeti Könyvtár egyik féltett kincse. A kolostorból ma már semmi sem látható."











S végül egy weblapajánló: műemlékem  azoknak, akik sokat járják az országot, szeretnek fotózni, érdeklik őket a műemlékek, s hajlandók a meghirdetőkkel együtt játszani vagy versenyezni vagy inkább munkálkodni?






2 megjegyzés:

  1. Én közel lakom Csatárhoz és többször is jártam ott.E bejegyzés, felnyitotta szememet értékes műemlékeinkre.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Ella a megjegyzésed. Könyvtáros lévén a Csatári Biblia fogalom számunkra. A templom is szép emlék, s én szeretem a kereszteket, ennek érdedekessége, hogy több szent is odakerült. Ezekre is érdemes odafigyelni.

    VálaszTörlés