Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. június 28., kedd

Vizek szerelmeseinek……folytatás


Itt a nyár ez a gyerekeknek szünidőt, a szülőknek a szabadságok idejét jelenti. A nyárias melegben nincs jobb, mint a vízben és a víz partján időzni. Ha a lakóhelyem köré rajzolók egy 50 km –es kört, jobbnál-jobb vizeket találni akár fürdésre, strandolásra, horgászásra, vagy csak pihenésre, kikapcsolódásra. A tavak , folyók, dombok, erdők között élek én, itt a Szép Zalában.(Szép Zalában születtem…)
Nincs is annál  jobb pihenés, mint üldögélni a tavak partjainál, élvezni a víz fodrozódó látványát, a halak fickándozását, a tiszta levegőt. A tavaink nagy részének tisztaságával semmi gond nincs, bátran lehet benne fürödni, több helyen szépen kiépített strand is várja a fürdőzőket.
Ilyen a Kustánszegi tó, a Gébárti tó Zalaegerszegen, vagy a Borostyán tó Zalalövőn.
De gondolva a horgászokra is néhány csak horgászásra alkalmas tavat is ajánlanék. Például a Zéli tavak, Kistolmácsi tó, Sárberki tó.
Néhány szép képet , információkat ezekről a természetes tavakról folyókról és környékükről az internetes cím alatt lehet találni.

Zalacsányi tó
Zalacsány kivezető szakaszán, helyezkedik el a szabadidő központ. Amihez 27 Hektáros területen 13 hektár vízfelületű tó, lovaspark, szabadtéri szinház, panzió és tanösvény tartozik. Nyáron strandolásra és horgászásra is alkalmas a tó. A Zalacsányi-tó, köszönhetően az intenzív telepítésnek, igen népszerű a horgászok körében, ahol rekord méretű, kapitális halak kifogására nyílik lehetőség.


Gersekaráti tó

Igaz ez már vas megyéhez tartózik, de közelsége miatt gyakran felkeressük. Gersekarát a Vasi Hegyhát területén, Zalaegerszegtől 15 km-re, Vasvártól mintegy 12 km-re, Zala és Vas megye határán fekszik. A vidék háborítatlan nyugalma kellemes környezetet kínál a pihenni vágyóknak; és a környék többféle programlehetőséget nyújt. Az erősen tagolt domborzatú, erdőkkel és szőlőhegyekkel borított táj, a település határában lévő 33 hektáros Olimpia tó, a tölgyes erdő ölelésében található, természetes eredetű Fias-tó, és az ettől nem messze eredő Csengő patak környéke remek lehetőséget ad a kirándulásra. A természeti értékek mellett különféle népi építészeti emlékek, haranglábak, pincesorok várják az idelátogatókat. Jelzett túraútvonal is áthalad a településen.



Gébárti tó Zalaegerszeg

Zalaegerszegtől északra, két kis patak felduzzasztásával keletkezett a város legnagyobb mesterséges tava, a Gébárti-tó. Zalaegerszeg pihenőövezete a várostól két kilométerre található. A  V alakú tó déli csücskében áll a Kézművesek Háza, a túlsó parton pedig a Termálfürdőt és az AquaCity csúszdaparkot, az Aquatherma Termálfalu és Kempinget találjuk .
A tó strandolásra és horgászásra is kiváló. Víz halállománya elég változatos, élnek benne pontyok, amúrok, különféle keszegek (bodorka, vörösszárnyú, dévér, karikakeszeg), compók, ezüstkárászok és egyéb apróhalak.


Zéli tavak

A Zalaegerszegtől mintegy 15 Km távolságban fekvő Zalaszentgyörgy mint az "Őrség előfutára". Érdemes  időt szentelni a Szentgyörgyi és a Zéli tavakra(3 tó is van itt), és kirándulni a szép erdős környezetben. 



Borostyán tó Zalalövő

A Zalalövőről Őriszentpéterre vezető út mellett jobbra leágazó bekötőúton közelíthető meg a tó. Nevét a község határán egykor átvezető római kori Borostyán-útról kapta. Területe 22,5 hektár, átlagos vízmélysége 3 méter. Nagyon jó vízutánpótlásának köszönhetően vízminősége kitűnő.

www.zalalovo.hu


Kustánszegi tó

Ezt a szép vidéket már ajánlottam, hiszen kedvenc kirándulóhelyem. Itt olvasható a leírás a hazai tájak. blogban.
Kustánszeg Zala megye délnyugati részén, a göcseji „szegek” vidékén helyezkedik el. Zalaegerszegtől 20 km-re délnyugatra található. A tó területe: 16,0 hektár.



Kistolmácsi tó, 

A Kistolmács mellett található tó 11 hektáros jóléti víztározó, amelyet egy geológiai robbantás következtében a felszínre törő jéghideg forrásvíz táplál, melyet KOZÁR-forrásnak neveztek el. A Kistolmácsi-tó számos szabadidő program megvalósítására ad lehetőséget a községbe érkező vendégek számára. Szabadidős lehetőségek: fürdés a tóban, horgászat a tavon, téli időszakban korcsolyázás a tavon, úszás, vízibiciklizés stb.

www.zalaihorgász.hu/kistolmacs

Sárberki tó.

A zalai dombok közt megbúvó Kerka-parti kisváros, Lenti bányatavából alakították ki a Sárberki horgásztavat.
A város észak-keleti végén elterülő 6 hektáros horgásztó csodálatos környezetben, folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal várja mind a horgászokat, mind a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. A tó partján épült 10 faház kitűnő szálláslehetőséget kínál családi hétvégék, baráti társaságok összejöveteleihez.


Zala folyó

Én itt élek a Zala folyó völgyében, tőlem 300 méterre folyik el s minden nap élvezettel követi tekintetem a folyó vízfolyását. Vadregényes a környezete. Nyugat-Magyarországon, Vas megyében, az Őrségben Szalafő határában ered. Igazi magyar folyó, hiszen eredetétől a torkolatáig sehol sem lépi át az országhatárt. A 126 km hosszúságú, 6 m³/s átlagos vízhozamú folyó első szakasza keleti irányú. Zalaegerszegnél északkelet felé fordul, majd Türje környékén ismét irányt változtat délnek. Végül a Balatonba ömlik, melyet a Kis-Balatonon keresztül a Keszthelyi-öbölnél ér el.
Zalacsébnél található Malom-tanya remek kiindulópont, mint a Zala folyó, mint az Örségi vidék felfedezéséhez.
A MALOM-Tanya különleges atmoszférájú hely, híre már a határokon túlra is eljutott. A zajos világtól távol, a Zala folyó partján, romantikus környezetben teremtette meg egy művész ,a "MALOM" hangulatát, arculatát.
 


Mura folyó

A Magyarország délnyugati határán található folyó Zala- és Somogy megyét érinti. A rendkívül gyorssodrású, kanyargós vízben szinte valamennyi hazai halfaj megtalálható.
Területe 190 hektár. A mura a Dráva leghosszabb mellékfolyója, ami 4 országon folyik keresztül (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország). 1898 m-es tengerszint feletti magasságban ered Magas-Tauren-ben. A teljes hossza 454 km, melyből a folyó 100 km-en keresztül határfolyó. 35 km Ausztria és Szlovénia között, 20 km Szlovénia és Horvátország között, 45 km Horvátország és Magyarország között.
A Kerka torkolatától mura-Dráva torkolatig (az utolsó néhány Km már Somogy megye) számos horgászhely áll rendelkezésre. A mura határfolyó, ám kanyargós, „vándorló” volta miatt több helyen is Horvát terület található a bal (Magyarország felőli) parton. 

www.bfnp.hu/magyar/oldalak/mura_menti_tk/
Összes fotó a Google képtárából származik, adott webhelyen találhatók.

4 megjegyzés:

  1. De jó!!! Mindjárt írom én is a Gébárti-tavas és a Háros tavi bejegyzésemet:-)
    A kustánszegi tó pedig egyik kedvenc:-)
    Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Ó, micsoda remek összefoglaló!! Mennyi munka van benne!! Mi a Gersekaráti tavat ismertük csak.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó! Mi még egyik tónál sem jártunk. Itt az ideje felfedezni ezt a vidéket is!

    VálaszTörlés