Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. június 8., szerda

Tisza-tó,Poroszló, Vizi sétány-tanösvény

Szívem csücske, a Tisza-tó. A Hortobágyi Nemzeti Park igazán kitett magáért, amikor létrehozta a poroszlói vizisétányt és tanösvényt.
"A Vízi Sétány Poroszló mellett a tó belső területén a partvonaltól mintegy 500 m-re található. A víz fölött cölöpökre épített 1500 m hosszú palló-úton kényelmes sétával fedezhetők fel a Tisza-tó természeti értékei. Az útvonal felfűz két madárvártát, egy pihenőszigetet és egy 10 m magas megfigyelőtornyot is. A Vízi Sétány természeti értékeinek megismerését információs táblák és képzett túravezetők segítik." olvasható a hivatalos tájékoztató szöveg a www.vizisetany.hu oldalon.

A pallókhoz hajóval érkezik az ember, ez lehet a hivatalos, óránként induló nagyobb, több embert szállító hajó, és lehet a poroszlói kikötőkből (Delfin-kikötő, Csicsmán-kikötő) induló magánjáratok egyike is. Mi lekéstük a hivatalos hajót, de így legalább megtudtuk, hogy nem ez az egyetlen lehetőség, és a kikötőkből kérésre, bármikor indul csónak, bevisz a sétányhoz, és értünk jön, amikor végeztünk, így nincs időhöz kötve a séta.

Kisgyerkőcre baby-mentőmellény, babakocsi és mi be a csónakba, irány a sétány! Körülbelül 5 perc az út, maga a sétány kényelmesen kb. másfél óra alatt járható be (a pallók szélesek, babakocsival és kerekesszékkel is járhatóak).

A sétány a nádasban vezet, elsétálunk a megjegyezhetetlen nevű ebszőlőcsucsor, és hatalmas sulyommezők mellett, közben láthatunk tündérrózsát, kis békalencsét, békatutajt, ami a nevével ellentétben nem a békák vizijárműve, hanem egy helyes kis fehér virág.
Az élővilág páratlan gazdagságú, a két madárvárta és a kilátó remek helyszín a madarak megfigyelésére, távcső használata ajánlott. Megfigyelhetjük a kormoránokat, szürke gémeket, kercerécét, kárókatonát, bakcsót és még rengetegféle madarat.
  
A madarak beazonosításához segítséget nyújtanak a szakemberek, akik a kilátóknál várják a látogatókat és válaszolnak a kérdésekre, még az olyan szakszerű, értelmes, átgondoltakra is, hogy mi az a fehér ott a vízben?
A pihenőszigeten a gyerekeket kis játszótér várja, és néhány pad, hogy kicsit kifújjuk magunkat.

A csónakunk ízelítőt adva a Tisza-tó hangulatából, kis kerülővel vitt minket vissza a kikötőbe.

Aki szereti a kicsit vadregényes, csendes, természetközeli programokat, annak kihagyhatatlan a poroszlói vizisétány és maga a Tisza-tó!!

Ui: Érdemes ellátogatni a Hortobágyi Nemzeti Park honlapjára, és böngészni a jobbnál-jobb programajánlatok között! Én is így tettem, legközelebb a Tiszaörvényi tanösvény a cél!

5 megjegyzés:

  1. Ez bizony már a Tisza.tó II. bejegyzés... látom sokan szeretjük ezt a vadregényes-érintetlen szépséget...2 bejegyzéssel előbb már én is írtam a Kormorán kikötő-Örvényes tanösvényről... felejthetetlen...szinte minden évben vissza-vissza szeretne az ember térni, újabb felfedezéseket keresni...

    VálaszTörlés
  2. Hát annyira szerelmesen írtok a Tisza-tóról, hogy kihagyhatatlan!

    VálaszTörlés
  3. Nálam a szerelem gyerekkori, nagymamám ott lakott, így aztán nekem a nyár az a Tisza-tó:-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök hogy, ilyen klassz tanösvények vannak hazánkban, na és még az odajutásban és a tájékoztatásban is ilyen jó segítséget kap az ember. Csodálatos!

    VálaszTörlés
  5. ... nekünk sajnos még fehér folt... de nagyon vonz... köszi Túrakölyök:)))

    VálaszTörlés