Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. június 30., csütörtök

Kávás

Kávást mondhatom a szerelmemnek, ahogy van az embernek komód szerelme, hegy szerelme, így van település szerelme is. Először egy nyári délutánon jártunk arra.  Ha elolvastátok ezt bejegyzést, megértitek mi vitt arra ősszel is.

A települést U alakban körülölelő Borona Tanösvény kicsit a múltba visz  az épületek révén, mesés a kilátás, s a szőlőhegyi hangulat sem maradhat el. S ha jó társasággal kirándul az ember, az már csak hab a tortán. Érdemes évszakonként visszatérni, mert mindig más arcát mutatja  táj.






 Hegyi hangulat


 Boronaházak

A hivatalos bemutatója, a Wikipédiából: Kávás Zala megye északi részén, Zalaegerszegtől nyugatra 12 km-re fekszik a Zala folyóhoz közel.



 Ahol a régi(boronafal) és az új (téglafal) találkozik.





Őszi hegyi hangulat

7 megjegyzés:

  1. Bizony különleges hangulata van e vidéknek.Szép kilátás a völgyre és a szőlők, gyümölcsösök, pincék hívogatóak. A hegy levét is érdemes megkóstolni és beszélgetni a gazdákkal.

    VálaszTörlés
  2. Mostanában pont azon töprengtem, hogy vajon hány ország büszkélkedhet még hegy rendszerrel. Sárvár határában is sorra állnak a kis házikók, szőlővel, veteménnyel, gyümölcsössel. az utóbbi időben többen kiköltöztek. Egészen varázslatos hangulata van az ottkint létnek. Csend, béke, nyugalom, akácillat, néha kutyaugatás, távoli elmosódó beszédhang. Kint még a szomszédok is meg-meállnak beszélgetni. Nyáron a hajnalok és a sötétedés a legvonzóbb. Ősszel azok a csodaszép színek, illatok és hangok!

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép képek jelenítik meg ezt a hangulatot!

    VálaszTörlés
  4. Valamikor rendszeresen túráztam, s Orosztony fölött a hegyen volt egy kulcsosház, ahol megszálltunk. Ezt idézte fel nekem ez a kirándulás, s amit írsz Tündérlátta. Régen ezen a hegyen, s a kávási hegyen is laktak családok, aztán beköltöztek falvakba, a hegyeken maradtak a házak, pincék, néha összedőlve, máskor még épségben. Nagyon jó ezeken a tájakon járni!

    VálaszTörlés
  5. Lányaim kisiskolás korukban Ispánkon kézműveskedtek...férjemmel akkor bebarangoltuk szinte az egész Őrséget...
    Szalafőhöz tartozó ...SZER...ek /dombra épült házak/ szintén megérdemelne legalább egy bejegyzést...Csodálatos vidék...

    VálaszTörlés
  6. Kb. 12 éve főiskolás táborban voltam 2 hetet Káváson és nagyon megtetszett a település, jó volt hallani róla. Elfogott a régi hangulata a településnek...

    VálaszTörlés
  7. nagyon jó errefelé barangolni
    (szépek a képek is)

    VálaszTörlés