Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2011. május 18., szerda

Azáleás-völgy


Most kicsit nosztalgiaként ajánlom e csodálatos helyett Zalában. Míg a városban laktam minden évben megcsodáltuk a virágzó völgyet és gyakran kirándultunk ide a kutyáinkkal is .A képek most készültek 2011 év májusában, és sógorom Baráth János készítette. A képek magukról beszélnek.A Zalaegerszeg közvetlen közelében található völgy különleges mikroklímával rendelkezik. A korábban Róka-völgynek is nevezett helyre a 60-as évektől kezdve folyamatosan telepítettek be különleges növényeket. Bár jelentős az örökzöld gyűjtemény is, a völgy a 70-es években betelepített azáleák miatt vált híressé, innen kapta új nevét. A völgy április végén, május elején a legszebb, ekkor virágoznak az azáleák. Érdemes többször is visszatérni ide, a különböző azáleák virágzási ideje kissé eltér, így folyamatosan változik a völgy. 
 


Illata csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, ez az illat viszont az egész völgyet belengi. A völgy védett terület, az azáleákról ágat letörni, az azáleákat kiásni, tilos. A beültetett bokrok felét sajnos már ellopták. Nem véletlen, hogy a gyakran találkozhatunk parkőrökkel a völgyben. Megközelítés

Kiindulási pont az Alsóerdei utca és a Köztársaság útja kereszteződése, ezt elég könnyű megtalálni.
 • AzAlsóerdei úton a városból kifelé kell haladni. Az Erdőgyöngye étterem után kell jobbra lekanyarodni az útról, egy kis tábla jelzi is a helyet.
 • Innen gyalog tovább, a házak után balra kell kanyarodni, majd szinte rögtön jobbra
 • A sorompó után már csak az ösvényt kell követni.Irány ki a természetbe, kerékpárosan, vagy akár gyalog is!

5 megjegyzés:

 1. Gyönyörűséges ez a blogod is...Gratulálok hozzá... és szeretnék csatlakozni a közösség tagjaihoz...

  VálaszTörlés
 2. Csodálatos élmény lehetett! Az a sok gyönyörű virág! Jövőre úgy időzítünk, hogy láthassuk mi is!

  VálaszTörlés
 3. Micsoda kincset rejtő kicsi völgy! Meseszép lehet!

  VálaszTörlés
 4. Mivel az Azáleás völgy teljesen a város szélén van, remek kiránduló hely a beton rengetegből kiszabaduló embereknek.Néhány méterre van az Aranyos-lapi forrás , ahol kis tó fahíddal várja a túrázót.(Finom, hideg vízzel),Aki mással akarja oltani a szomját ajánlom az Erdőgyöngye éttermet, ami szép erdős környezetben kiülős terasszal hívogat.

  VálaszTörlés