Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2012. június 27., szerda

Püspökszentlászló








 




Püspökszentlászlón, ahogy a neve is mutatja megfordult és csodát tett Szent László királyunk. Emlékét őrzi  a szobor. Később püspöki nyaralóhely lett. A boltív fölött látható a folyosó, ahol a püspök átment a kápolnába, az üveges fülke az ő tartózkodási helye volt.
Később idős apácák otthona lett. Az egyforma és egyszerű sírok rájuk emlékeztetnek. Fölöttük, s a domboldalban régi temető, a végén Kálvária romjai. Használható ez a szó rá?

Megközelítés Komló felől Pécs felé kell autóval haladni, Hosszúhetény része ma a település, innen autóval, gyalogosan is eljuthatunk. A volt falu házait felújították, s vendégházakat rendeztek be ezekben. Ízlésesen, stílusosan felújított házakat láthatunk!!!! Elmondható e településen egy oldalon sütik a libát, mert csak a jobb oldalon vannak házak a hely szűke és a hegy miatt. (A faluban is sok a vendégház, kispénzűeknek, turistáknak kulcsosház is rendelkezésére áll.)


S még egy csoda e helyen, az arborétum:



2012. június 24., vasárnap

Szentjánosbogarak rajzása

Forrás: http://facebook.com/dunaipoly
Az Alcsúti Arborétumban csodás esti látványosság a szentjánosbogarak rajzása. Részletek itt:  http://www.alcsuti-arboretum.hu/ és itt:  http://www.facebook.com/dunaipoly

A gyerekek beszámolója az este 9-kor induló sétáról:
sötét volt, hideg volt, sok apró fehér pont volt, voltak közeli zöldek is, nagyon sok szentjános volt, szent János róluk kapta a nevét(:)), nagyon érdekes volt, nagyon sokan voltak, nagyon izgalmas volt, nagyon sokat mentünk, én féltem, ma te vigyél el minket, ..





2012. június 15., péntek

Hollókő - a világörökség része


Magyarországon a Világörökségről szóló egyezmény1985-ben lépett hatályba, azóta 8 magyar helyszín került fel a listára, elsőként 1987-ben Budapest Duna parti panorámája és a Várnegyed. Még ugyanebben az évben a Hollókői vár és az alatta elterülő Ófalu 55 háza is a világörökség része lett.


A falu különlegessége, hogy nem egyszerű skanzen, hanem ma is élő település, ahol a hagyományok a mindennapok részévé váltak. 


A 17. századi palóc népi építészet látható a falu utcáin sétálva, annyi különbséggel, hogy  
az 1909-es nagy tűzvész után a vályogfalú házakat kőalapra emelték, és szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték, megőrizve eredeti formájukat.


A ma nem egészen 400 lelket számláló település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 67 védett épületet foglal magába - ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok ("hambitusok") szegélyezik. 



A falu lakói - 70 százalékuk nyugdíjas, az átlagéletkor 50 év felett van - a hollókoi hagyományok túlnyomó részét ma is gyakorolják. Ünnepi alkalmakkor (melyek közül a falu számára legfontosabb a húsvéti ünnepségek sorozata) ismét felöltik kézzel szőtt és hímzett népviseletüket. A tradicionális női öltözék a tarka színű szoknya, mely alatt munkához általában csak kettő, nagyobb ünnepeken viszont akár 20 alsószoknyát is viseltek. A palóc lányok és asszonyok legszembetűnőbb ékessége a színes szalagokkal, gyöngybefűzéssel készített főkötő volt.

"Hollókő tehát mindmáig a múlt egy eredeti állapotában megőrzött szelete, és ez legértékesebb kulturális kincseink közé emeli." - olvasható a www.vilagorokseg.hu oldalon.

A falu honlapján egy   interaktív térkép mutatja be a látnivalókat.


A falu jelképe a kétutcányi régi falu központjában álló katolikus templom. A zsindellyel fedett, fehérre meszelt épület ugyan a román stílusú templomokra emlékeztet, de csak 1889-ben épült.



A Fazekasház falán ugyanolyan szentkép lóg, mint a nagymamám szobájában régen. Sok szép fazekas termék kapható a faluban, több házat érdemes végignézni, bár nem olcsók!  Érdemes bekukkantani a Postamúzeumba, gyerekeknek a Legendák házában panoptikum van, Szövőház, és Falumúzeum. Amit furcsállottunk, hogy a valószínűleg nemrég épült hatalmas fogadóház az ófalu bejáratánál zárva volt, környéke kissé elhanyagolt, kietlen, mintha kevés lenne errefelé a látogató. Tényleg nem voltak sokan, de ezt egyáltalán nem bántuk! Sokkal nyugodtabban lehetett így nézelődni.


A Kossuth út 93-ban található Vár Étterem udvarán igazi cimbalom muzsika szólt, a parkolójegy felmutatása esetén 10% kedvezmény jár itt is, egész évben kóstolhatók itt palóc specialitások.

A Palóc üdülőházakban megszállva évszázadokkal ezelőtti hangulat részesei lehetünk.


2012. június 1., péntek

Kerékpárral a Rába-Őrség- Goricko Nemzeti Parkban.


Rába-Őrség- Goricko Nemzeti Park a turisták paradicsoma. Ez a három országot is érintő természetvédelem alatt álló terület megannyi élményt nyújt az ide látogatóknak.

Az Őrségi táját nem kell bemutatnom, hiszen sok fórumon lehet hallani az itteni lehetőségekről. Én a vidék közelsége miatt gyakran kirándulok az Őrségbe.
Régóta izgatott a Natúrpark Rába melletti része, Ausztria felőli tájak és a kerékpárutak.

Beterveztem egy 40 kilométeres Bringa utat, a B70 és R1 jelzésű utakon Jennersdorf ( Gyanafalva) helységből indulva.


Amely utak a dombos - völgyes gyönyörű tájt, vízimalmot, várromot, reneszánsz kastélyt, kilátót, meseerdőt és az alma-út tanösvényt is érintik.

Útvonal: Jennersdorf -ST. Martin –Windisch-Minihof –Minihof-Liebau –Tauka – Krottendorf –Kalch –Neuhaus am Klausenbach –Mühlgraben –Windisch-Minihof - ST. Martin – Jennersdorf

St. Martin-Tauka R1 jelzésű kerékpárút szakasza könnyű, viszonylag sík terepen a völgyben halad.



Tauka – Mühlgraben B 70 szakasz nehéz terep, húzós emelkedőkkel. Sok helyen kellett tolnom a bicajt, mert bizony nem bírtam szuflával. De a csodálatos panoráma és az élmények kárpótoltak a fáradságért. Volt olyan rész, hogy 6 km-t másfél óra alatt tudtunk megtenni.


Visszafelé Mühlgraben -–Windisch-Minihof - ST. Martin  szakasz a völgyben megy, itt könnyedén lehetett haladni.
Sok helyen találkoztunk jó eligazító táblákkal és az útszámok jelzéseivel. Ahol az országútra vezetett a kerékpárút ott az aszfalton volt a jelzés.
Nagyon-nagy élmény ez a Natúrpark, a Rába völgye, a Neuhausi dombság, de beszéljenek a fotók.













Információ található: