Idézet:

Somvirág, somvirág, aranysárga a világ. / Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó: / fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni, /


árkon-bokron átal, háton hátizsákkal, / menni, mendegélni, este hazatérni: / fűzfalovam kocogva, fűzfasípom tutogva, /


somvirággal, kakukkfűvel, kakukkszóval, tele szívvel.


(Kányádi Sándor)

2012. január 29., vasárnap

Mátraháza - pillanatnyi hójelentés

Van hó a Mátrába!! Nekem ez nem volt olyan egyértelmű. Síeléshez, szánkózáshoz ideális. A levegő friss és üde. Igazi téli élmény gyűjthető be! (Végre egy kis havas élményhez juthattak a gyerekek az idei télben!)

2012. január 23., hétfő

Kecskemét - másként























Szeretem a régi házakat, én mindig csodálom az épületszobrászati diszítést, van amikor stukkónak mondják. Csodálom a város régi házait, ezeket óvodába menetel közben fotóztam. Most, de vannak régebbi fotók is, gyönyörű, régi kapukkal, kilincsekkel, ablakokkal (és azokban napozó macskákkal). Van amelyiket megbecsülik, felújították, mások kallódnak, érdemtelenül. No és a harangok: megszámoltam, a főtéren 3 templom van és a Városházán is harangjáték szól, tán óránként. Az  órákat sem hagyhattam fotó nélkül. Számomra ez Kecskemét! Ez is Kecskemét. Lehetett volna fotózni a Csodapalotát, a Városházát, a Színházat, stb. Sok a látványosság a városban, én most ezt az oldalát fogtam meg. Ritka, amikor egy város ennyi régi kincset őriz.

S ne feledjük, a városban él a Csík zenekar!

S a lényeget majd elfelejtettem: Budapesttől Szeged felé az M5-ön 3/4 óra alatt ott is vagyunk autóval. A Népligetből szinte félóránként indulnak a városba buszok.

2012. január 8., vasárnap

Alcsúti arborétum

(Először is elnézést azoktól, akik már tavaly előtt novemberben olvasták az eredetit.)

Képeim ugyanolyan szubjektívek, mint az a feltevés, hogy Magyarország három legszebb arborétuma közé sorolják a Jeli (Kám) és a Vácrátóti mellett. Mindenki döntse el maga, sétáival, jelenlétével.

A fényképek a jelenben hívnak sétára, a kapcsolódó linkek a múltban.

Történelmi séta az arborétumban:

Magát a kastélyt József nádor az egykor ott álló prépostság romjain építette fel, Pollack Mihály tervei alapján. A Habsburgok alcsúti „Burgja”
és Az alcsúti Habsburg-kastély tündöklése és pusztulása (Ásóval a kastélyba)

Ybl korának egyik legnagyobb magyar építésze volt. Kiemelte a többiek közül páratlan arányérzéke, a történeti formák pontos ismerete, és biztos használata. Kevesebben tudják azonban róla, hogy a vasszerkezetek alkalmazásában is úttörő szerepet játszott.
Közvetlenül az alcsúti kastély mellé tervezet Ybl az 1870-es években pálmaházat, mely felépülte után Magyarország legnagyobb ilyen jellegű szerkezete lett.

Forrás: TDK dolgozat




 






egy kis csermely kiépített útja

gyepi béka (Rana temporaria) hangja

itt keres téli szállást



mesél az erdő



fűrajz


szépségek (Pollack Mihály által)








felhő az ablak felett


vissza az óramutatót 00.05-re...




átjáró

romjaiban is gyönyörű



hatalom és erő
a Pálmaházban.

háttérben ódon ablakkeret, előtérben kovácsoltvas-kerítés, romok




kilépő


(Greenaway-nek "A rajzoló szerződése" jut eszembe)

önkéntesek


és a mű.



Négy apró lábbal nem lehetett egyszerre bejárni a közel 70 hold területet.
(Ehhez info: a Kutatóház-ban)